Magyarország legjobb paprikás szalámija 2018-ban!
A Magyar Gasztronómiai Egyesület által szervezett Nagy Szalámi Teszt 2018 kategória győztese a paprikás szalámik között.
A „Világevő” Nagy Szalámi Teszt 2018 győztese a paprikás szalámik között.
Horvátországban arany minősítést kapott az 51. Samoborska Salamijada-n.
Igazából ezt a verziót nevezték „A” stifoldernek. A „stiffollerek” szalámiját a környékbeliek hívták stifuldernek/stifoldernek. Maguk között sokáig „sommer wurstnak” nevezték – mivel a nyári aratási munkák idején fogyasztották –, de idővel ők is átvették a stifolder nevet. Ebben a verzióban már megjelenik az őrölt fűszerpaprika (amely kezdetben kizárólag csípős verzióban létezett). A csípős fűszerparika a gyarmatokról származó – s így „borsos áru” – borsot váltotta ki a családi gazdaságokban, saját célra megtermelt és feldolgozott – s ezáltal olcsóbb – fűszerként.
A „szalámi sertés” tőkehúsát és szalonnáját, valamint a fűszereket tartalmazó, kíméletesen összekevert „töltelékmasszához” kézzel kockázott, abált tokaszalonnát is kevertek, amelytől hosszabb ideig volt szaftosabb a stifolder. Így a nyári aratási munkák idején fogyasztva is még ízletesebb maradt. Később, a csemege paprika nemesítésével már nem csak csípős, de „csemege” változatban is készült. Bár aratni már nem járunk, de ettől az apró részlettől eltekintve mi is így készítjük…